Přehled hlášení bolidů-2023-07-28
Logo ASU
 

2023-07-28

Čas: 22:30 SEČ/SELČ
Místo : Hradec Králové
Okres: Hradec Králové
Okolnosti pozorování:
Jeli jsme autem společně s kamarádkou a při cestě do Hradce Králové jsem si všiml něčeho jasného vysoko na nebi. Bylo to z mého pohledu velmi vysoko, téměř mimo výhled z řidičova pohledu osobního vozu, ale ihned mě to zaujalo, předklonil jsem se dopředu a měl čistý výhled na celý úkaz. Vypadalo to jako bolid prolétající atmosférou. Úkaz začal na jihu a pokračoval na sever (Jeli jsme po silnici číslo 11 ze směru Týniště nad Orlicí do Hradce Králové a úkaz se objevil při vjezdu do Hradce Králové a pohyboval se zleva doprava). Byl to nejjasnější úkaz na obloze. Také byly visuálně vidět oddělující se menší části od hlavní části během posledních chvil, co byl úkaz vidět. Celé to trvalo 3-4 vteřiny.

Má kamarádka se se mnou shoduje, ovšem úkaz jsem zahlédl první a řekl jsem něco jako "Hele, koukej, něco padá" na což následně úkaz viděla také.

Na internetu nemohu k tomuto úkazu nic najít. Při hledání zdokumentovaných bolidů poslední úkaz udávají 24. července, což ale nesedí dnem, ani časem a padající satelit by byl zřejmě podstatně pomalejší (Sledoval jsem satelity na obloze včetně ISS a v roce 2015 jsem už viděl padat zdokumentovaný bolid).

Za jakékoliv informace k mému hlášení budu moc vděčný. Moc mě zajímá, co jsme to viděli.

Jasnost : Jasnější než jakýkoliv jiný objekt na obloze.
Trvání: 3-4
Začátek dráhy : Jih
Konec dráhy: Sever
Popis bolidu:
Větší než jakýkoliv jiný objekt na obloze, ale ne větší než měsíc. Objekt byl jasný, světle modré až bílé barvy. Jasnost se ze začátku zvyšovala a ke konci postupně slábla. Poměrně konstantní jasnost se slabými změnami v průběhu průletu. Ke konci než objekt zmizel, byly visuálně vidět oddělující se menší části od hlavní části, které také zářily, ovšem podstatně méně než hlavní část.
Zvukové jevy: Nic jsme z jedoucího vozidla neslyšeli.

Do databáze vloženo 2023-07-30/23:30

zpět