Přehled hlášení bolidů-2020-11-19
Logo ASU
 

2020-11-19

Čas: 04:44 SEČ/SELČ
Místo : Volary
Okres: Volary
Okolnosti pozorování:
Jel jsem přes město Volary ( PSČ 38451 ) do práce na kole a na úrovni domu čp. 422 ulice Budějovická se mi nad hlavou rozzářilo něco, jako světlice, které znám od dětství a nyní i z různých ohňostrojů. Zvedl jsem hlavu k bezmračné obloze a spatřil ohromný letící předmět zářící více jak měsíc. Byl to reflektor, který svítil na cestu. Abych nespadl z kola, tak jsem zastavil a sledoval tuto vyjímečnou podívanou s myšlenkou na fotografování. Ale byl jsem si vědom, že tato podívaná bude velmi krátká a než vytasím mobil a dám foto, tak bude po akci. Neskutečný zážitek! Sledoval jsem letící objekt asi 10 vteřin, ale i možná trochu déle. Dnes jsem dostal zprávu od přítelkyně, že to byl BOLID ! Pro mne životní zážitek. Proto Vás kontaktuji a velmi rád bych Vás informoval podrobněji. Letělo to zhruba v kurzu JJV asi 150 - 160 stupňů. Asi 30 stupňů nad obzorem to zpomalilo a došlo k rozpadu - explozi ? jako, když se rozprskne rachejtle ohňostroje. Viděl jsem roj asi hořících úlomků - částí - tohoto tělesa. Objekt a jeho zářivý dlouhý ohon v momentě rozpadu jakoby zčervenal - zežloutl a fragmenty postupně zhasínaly, když došlo ke ztrátě rychlosti a dráhy. Padalo vše k Zemi. Jistě jsem neměl přirozený výraz ve tváři , který by odpovídal aktuální situaci unaveného strojvedoucího, který málo spal. Ale dodnes jsem tápal v tom, co jsem vlastně pozoroval.
Mohu Vám zaslat přesné souřadnice místa mého pozorování, přibližný směr letu objektu, nějaké foto při ranním rozbřesku, kde jsou patrné stopy dráhy tohoto tělesa. Tu stopu, která byla hodně jiná, než od letadel, jsem pozoroval až do východu slunce. Je zřetelná na vstupu do atmosféry až po rozpad, kde se hodně rozšíří, rozdvojí a končí nad obzorem. Jedinečný zážitek!!!

Jasnost : 2-3 x jasněší, než nejčistější Měsíc v úplňku
Trvání: 15
Začátek dráhy : nad hlavou
Konec dráhy: JJV 150 - 160 st. 30 st. nad obzorem rozpad
Popis bolidu:
Ohromné těleso nad hlavou, jako balon ve sto metrech? Dokonalá koule zářící stejnou intenzitou hodně jasného světla bez mihotání paprsků. Přirovnal bych to k padajícímu silnému reflektoru ve filmovém studiu. Pak jsem si uvědomil, že nebyla slyšet žádná rána od petardy a pod. Takže žádný ohňostroj! Jen těleso a za ním dlouhý jasný ocas - asi po hoření objektu.
Z pozice přímo nad hlavou až do pozice asi 30 st. nad obzorem uběhlo zhruba 10 - 15 vteřin. Letělo to někam směr Lipno. Na konci dráhy se to zpomalilo, nebo mi to tak připadalo a došlo ke změně barvy z jasně bílé na skoro žluto oranžovou, až skoro červenou? Nejsem si jistý, byl to mžik, kdy se obrovské oslňující jasně bílé světlo změnilo na kousky volně padajícího a jistě hořícího materiálu nebeského.
Zvukové jevy: Vše proběhlo bez jakéhokoliv zvuku, nebo náznaku vstupu do atmosféry - rána jako od stíhaček

Do databáze vloženo 2020-11-20/20:20

zpět