Přehled hlášení bolidů-2020-04-12
Logo ASU
 

2020-04-12

Čas: 21:29 SEČ/SELČ
Místo : Nezvěstice, Olešná 43, na zahradě mého bydliště, GPS: 49.6400967N, 13.5132967E
Okres: Plzeň-město
Okolnosti pozorování:
Šlo o náhodný pohled na oblohu v noci na zahradě. Naštěstí jsem měl na ruce digitální hodinky (provedl jsem pak korekci jejich zpoždění pomocí internetového přesného času), takže čas by měl být relativně přesný.

Také jsem si přibližně odměřil výšku ve stupních pomocí vertikální pěsti na natažené ruce a snažil jsem se zafixovat si místo na obloze v paměti pomocí směru a úhlové separace od souhvězdí Velké medvědice. Přesto poloha a popis dráhy nemusí být úplně přesný, protože jsem žádné takové pozorování předem neplánoval a byl jsem v mírném úžasu (nikdy jsem takto jasný meteor a k tomu s červenooranžovou stopou neviděl).

Jasnost : nejjasnější a největší objekt toho času na obloze, přibližně 4x až 6x jasnější než Si
Trvání: 3
Začátek dráhy : zhruba v místě hvězdy RR UMi (HIP 73199)
Konec dráhy: zhruba v místě hvězdy HIP 90647
Popis bolidu:
velikost: toho času největší objekt na obloze, mnohem větší a jasnější než ISS nebo jiné satelity při průletu, zhruba jako 6 hvězd Sirius poskládaných těsně vedle sebe do kruhu

tvar: mírně protáhlý kruh, snad i trochu tvar kosočtverce (zaoblené rohy)

změny jasnosti: poměrně stálá jasnost po celou dobu

rozpad, stopa: nejdříve se objekt objevil jako velmi jasný letící bod beze stopy, přibližně po 1 sekundě za sebou zanechal přerušovanou červenooranžovou stopu, poté za cca další 1 sec zmizel; stopa nevypadala jako hladká čára navazující přímo za objektem, byla přerušovaná, patrně šlo o odlomené menší části, dalo by se to popsat jako červenooranžové obláčky

Celý průlet byl tak zřetelný a výrazný, že mi připomněl raketu (světlici) ohňostroje a chvilku jsem přemýšlel, jestli nemůže jít o něco takového; světlici ale nenahrává směr letu dolů, jedině že by byla vypuštěná z nějakého bezpilotního letounu. Další argument proti ^^ohňostroji^^ je naprosté ticho.
Zvukové jevy: žádný zvuk, úplné ticho

Do databáze vloženo 2020-04-13/16:13

zpět